Trening Løpetrening 3 Innlegg 2123 visninger

Maraton om 12 månader

1968 • Floda
#1
19 oktober 2014 - 06:00
Like  
Hen, jag har tagit mig upp ur soffan i år och klarar nu 15-20 km löpning utan större problem. Det går inte speciellt fort men jag är ju 46 år och en enkel motionär.

Hur ska jag träna inför ett riktigt långlopp?
Att det krävs många långpass förstår jag men ska det in styrka?
Ska man alltid variera med intervaller?

Tack för svar / Anders
Trygve Andresen
1979 • Bergen, Norge
#2
24 oktober 2014 - 08:00
Like  
For deg som nettopp har begynt å løpe er det viktige å bare få løpt jevnlig nå i starten. Du trenger en tilvenningsperiode der kroppen blir vant med den nye aktiviteten. Gi deg selv 1-2 måneder der du bare trener rolige turer 2-4 ganger pr uke.

Styrke - ja/tja, det kan være greit men er ikke kjempeviktig, det viktigste er å få løpt. Hvis du løper litt i variert terreng får du litt styrke derfra.

Intervall - ja etter hvert kan du bruke det, men i starten er det viktigste å komme seg ut overhodet og få rutine på løpinga. Du vil få mye fremgang bare av å kommme inn i en treningsrutine. Intervall er mer for å ytterligere forbedre formen opp mot konkurranse, og du har jo 12 måneder igjen som er lenge.

Du kan godt finne deg en kortere konkurranse om 2-4 måneder, og delta litt på 5 og 10km, kanskje en halvmaraton om 6 måneder?
Kenneth Ådalen
1984 • Oslo
#3
24 oktober 2014 - 09:00 Redigert 24 oktober 2014 - 09:00
Like  
Holder med Trygve her. Jeg startet min maratonreise for 5 år siden. Da var jeg 100% utrent og veide 130kg. Jeg hatet løping! Det desidert viktigste for meg da var å ha kontinutet i det jeg drev med. Feks sette seg en målsetning om x-antall turer i uka. For meg ble det også etterhvert viktig å planlegge et vist mønster på treninga. Dette rett og slett for å få litt variasjon i treninga!

Det var ikke viktig i starten at det var spikra hva jeg skulle gjøre, men typisk "rolig i 45min", "litt tempo i 30min", "noe intervallaktig" osv..
Mønsteret jeg jobba utfra ble gjerne "litt fart" på mandager og torsdager og en langtur i helga. Langtur definerte jeg som rundt 1,5-2 timer i ROLIG tempo.
På vinteren kjørte jeg bare mølle. Tempoøktene kunne da være progressive turer hvor du starter i et tempo og feks øker med 0,5km/t per 10minutt. Etterhvert får du et forhold til hva du klarer og du begynner og konkurrere mot deg selv.

For meg var vekta hovedmotivasjonen i starten, så da holdt jeg det gående i takt med at vekta ble lavere. I dag er løpinga og løpsrelaterte mål motivasjonen.

I dag prøver jeg å trener med ca likt mønster som jeg starta med når jeg var fullstendig utrent. Kortintervall på mandag, langintervall på torsdag, tempoøkt på lørdag (feks 40-60min i maratonfart), langtur på søndag. I mellom der skal helst øktene foregå i rolig fart.

Ut fra mine egne erfaringer må jeg si at KONTINUTET i treningen bør være hovefokuset i starten. Det er IKKE viktig å løpe 10x1km i den og den farten. Ikke la seg stresse av folk som er lenger frem i løpetreningen. Sett deg et mål om 2 dager med rolig trening i 45-60min økter, 2 dager med litt tempo i en eller annen form og 1 dag med litt lenger tur 1,5-2timer feks.

Jeg anbefaler deg å prøve å løpe et halvmaraton på våren og så tar du maratonet til høsten. Det er veldig mye å lære i et halvmaraton. Både konkurransen og forberedelsene. Hvordan føles det før start? Hvordan føles det underveis? Hvordan føles det å passere målstreken? Sett deg et realistisk tidsmål utfra hva du gjør på trening i vinter.

Det aller viktigste i starter er å ikke pushe på for mye! Hvis du er vant til å løpe 1-2-3 ganger i uka, så ikke gå til med 14 økter i uka. Øk gradvis både antall økter, distanse og tempo.
Styr unna "TOO MUCH TOO FAST TOO SOON" :-)

Og det viktigste av alt: tro alltid på deg selv, for hvis du ønsker det hardt nok, så fikser du det!! :-)
Kun registrerte medlemmer kan poste til forumet. Registrer her eller logg inn ovenfor.